Søg
Close this search box.
pause hjerne

Pause - Den bedste vej til mental sundhed

Husker du  at tage en pause?

Pauserne er de der små “åndehuller” du fordeler ud over dagen. 😉

Mellem møderne – mellem opgaverne – mellem alle de naturlige skift du har i løbet af dage.

Det kan være alt fra en lille mikropause på 60 sekunder til en god frokostpause. 

Det kan også være det frirum du tilbyder dig selv, når du ikke er på arbejde eller tager dig af praktiske opgaver. 

Tag pauserne seriøst

Det er ikke bare sjov og løjer, når der tales om at en god pausekultur har stor værdi for  arbejdspladser..

Pauser fungerer som en form for “vedligeholdelse” for hjernen.

Pauserne giver hjernen den nødvendige tid til at rydde op, genoplade, forbedre kreativiteten, regulere følelser og styrke hukommelsen. 

Ved at indføre regelmæssige pauser i din dag, giver du din hjerne de bedste betingelser for at præstere optimalt.

Dette sker fysisk i din hjerne, når du holder pause

Når du holder en pause, sker der flere fysiske processer i hjernen, som bidrager til at genoprette dens funktioner og fremme trivsel:

  1. Genopbygning af neurotransmittere: Når du arbejder intensivt, bruger din hjerne signalstoffer som dopamin og serotonin. Disse stoffer har stor betydning for din motivation, koncentration og humør. Under en pause får hjernen mulighed for at gendanne disse stoffer, hvilket hjælper med at forbedre dit overskud, din kognitive ydeevne og din følelsesmæssige balance.
  2. Reduceret kortisolniveau: Pauser hjælper med at sænke produktionen af stresshormonet kortisol. Høje niveauer af kortisol over tid kan skade hjernen og forringe hukommelsen, så pauserne kan hjælpe med at beskytte hjernen mod de negative konsekvenser af stress.
  3. Aktivering af Default Mode Network (DMN): Under pauser skifter hjernen fra opgaveorienteret tænkning til DMN, et netværk af hjerneområder, der aktiveres under hvile. DMN er forbundet med introspektion (at du bliver opmærksom på dine reaktioner), kreativ tænkning og bearbejdning af minder og information.
  4. Forbedret blodgennemstrømning: Under pauser øges blodgennemstrømningen til hjernen, hvilket giver mere ilt og næringsstoffer til hjernecellerne. Dette kan forbedre hjernens funktion og fremme mental klarhed.

6 resultater af den effektive pause:

1. Afbrydelse af overbelastning: "Hjernenulstilling"

Forestil dig, at din hjerne er som et arbejdsbord, fyldt med papirer og opgaver.

Når du arbejder uden pause, bliver bordet rodet, og det er svært at finde de vigtige dokumenter.

Når du holder en pause, er det som at tage en kort pause fra arbejdet for at rydde bordet. Du fjerner unødvendige papirer og organiserer de vigtige, hvilket giver dig en klarere oversigt. 

Forskning viser, at langvarig koncentration kan føre til mental træthed, hvor hjernen har svært ved at bearbejde nye informationer effektivt.

En pause giver hjernen tid til at rydde op og fjerne affaldsprodukter af kognitiv aktivitet, hvilket forbedrer din evne til at fokusere og træffe beslutninger. 

2. Genopladning af Kognitive Ressourcer: "Batteriladeren"

Når du holder en pause, fungerer det som at sætte din telefon til opladning. Hjernen har nemlig brug for tid til at genoplade sine kognitive ressourcer.

Under pausen falder niveauet af stresshormoner som kortisol, og neurotransmittere, som er ansvarlige for hukommelse og læring, får en chance for at regenerere. 

En undersøgelse fra University of California fandt, at kortvarige pauser, som en gåtur eller en mindfulness-øvelse, kan øge hjernens energi og forbedre den kognitive ydeevne ved at genopfylde mentalt udmattede ressourcer. 

3. Forbedring af Kreativitet: "Kreativ Fodring"

En pause kan stimulere din kreativitet ved at tillade din hjerne at koble fra det stramme fokus og lade dig se ting fra en ny vinkel.

Når du tager en pause, aktiveres den del af hjernen, der kaldes det “default mode network” (DMN). DMN er involveret i kreativ tænkning og problemløsning, især når du ikke er fokuseret på en opgave. 

Du genkender måske oplevelsen fra når du står i badet hvor idéerne pludselig popper op

Af forskning fra Stanford University ved vi blandt andet, at gåture – en form for fysisk pause – kan fremme kreativitet ved at give hjernen plads til at associere frit. 

(Kilde: https://news.stanford.edu/stories/2014/04/walking-vs-sitting-042414)

4. Emotionel Regulering: "Stressudligning"

Pauser kan hjælpe med at regulere dine følelser og reducere stress.

Når du holder en pause, får din hjerne mulighed for at bearbejde og nedtone emotionelle reaktioner, der opstår som følge af arbejde under pres. Det er som at tage et dybt åndedrag for at slippe af med opbygget spænding. 

En undersøgelse fra University of Bristol fandt, at regelmæssige pauser i løbet af arbejdsdagen kan hjælpe med at sænke niveauet af stress og forbedre den generelle følelsesmæssige tilstand.

5. Styrkelse af Hukommelse: "Filtrering af Information"

Når du holder en pause, hjælper det din hjerne med at organisere og filtrere information, som er blevet indsamlet. Det er som at rydde op i en samling af filer for at sikre, at de vigtige dokumenter bliver opbevaret korrekt. 

Pauser kan fremme hukommelsen ved at hjælpe hjernen med at overføre information fra korttidshukommelsen til langtidshukommelsen. 

6. Styrkelse af identitet: "Fintuning til dit indre kompas"

Når du i tager en pause i hverdagen, skaber du plads til refleksion og eftertanke. Dette giver dig mulighed for at tappe ned i dine personlige værdier, formål og det, som du er passioneret for. 

Det kan let blive overset i en travl hverdag.

Pausen giver dig et lille lufthul til at bearbejde indtryk, følelser og tanker. Det gør dig i bedre stand til at navigere mere bevidst gennem beslutninger og udfordringer. 

Du får tjekket ind med dit indre kompas, styrket din selvforståelse og kan bevæge dig fremad med større følelse af klarhed, ro og retning.

BLIV UDDANNET SUNDHEDSAGENT

Lær at lave jeres egne trivselskampagner forankret i jeres organisation langt ind i fremtiden.

www.sundhedsagent.dk

KICKSTART TRIVSLEN PÅ DIN ARBEJDSPLADS

Få nyhedsbreve kvit og frit med konkrete værktøjer og ideer, så du kan hjælpe dine kolleger til en hverdag med mere sundhed og arbejdsglæde.

Du modtager også tilbud på kurser og rådgivning. 

Du kan til enhver tid framelde med ét klik. 

Navn:

Email: